Vous voulez réellement un Irish Wolfhound?

Alvorens naar een fokker te stappen kan je je best toch eerst wel eens afvragen of je echt wel een Ierse Wolfshond wilt. De meeste goede fokkers zullen trouwens eerst kijken of je wel geschikt bent om een Ierse Wolfshond te huisvesten.

De beslissing om er eentje aan te schaffen is veel meer dan een hondje kopen, je hele leven zal er door beïnvloed worden. Het is de moeite waard om te bedenken dat een « Ier » niet goedkoop is, niet in aanschaf en ook niet in onderhoud.

Je zal rekening moeten houden met enorme hoeveelheden kwaliteitsvoer, ook de huisvesting zelf kan een serieuze investering vragen, aangezien alles in het groot zal moeten aangekocht worden. Houd er ook rekening mee dat een op je meubilair kauwende pup van bijvoorbeeld zes maanden de grootte zal hebben van een gemiddelde herder, en dus meer schade zal aanrichten dan een Yorkshire Terriër. Een krachtiger stofzuiger kan nodig zijn om al de haren van een ruivende hond aan te kunnen. Ook de auto zal misschien plaats moeten maken voor een break of monovolumewagen. Hij zal slecht op de achterbank passen als je kinderen daar ook nog de nodige ruimte willen. Dierenartskosten heb je bij elke hond, maar houdt er toch rekening mee dat je Ier geregeld in kontakt kan komen met deze man, en dat de hoeveelheid medicijnen in verhouding staat met zijn volume. Gezien zijn levensverwachting is een Ierse Wolfshond op jaarbasis geen goede investering.

Heb je er nog zin in ? Dan gaan we verder…

Ook niet-financieel zal de hond je leven veranderen. De Ier heeft enorme afmetingen, de hoeveelheid vuil die zijn grote voeten mee binnen brengen is in verhouding. Als de hond ruift zal je er moeten tegen kunnen dat er overal haren liggen. De inrichting van het huis moet aangepast worden, alles wat de hond niet mag hebben zal naar een hogere plaats moeten verhuizen. Sommige honden kunnen ook makkelijk kastdeuren openen, deze zullen dus beveiligd moeten worden, bij een enkele hond tot en met de hangkastjes in de keuken. Op wandeltochten zal je merken dat mensen je vermijden door in een grote boog om je heen te lopen. Vind je dat net fijn ? Het omgekeerde is ook waar, andere mensen zullen niet aan de hond kunnen weerstaan en zullen je met vragen bestoken. 
Hou er ook rekening mee dat de mensen alleen de naam van je hond zullen kennen, jijzelf bent « die met die grote hond ».

Sommige mensen zullen het ook niet kunnen nalaten commentaar te geven op je hond, velen vinden het bezit van zo’n grote hond abnormaal. Ditzelfde geldt voor bezoek. Je zal merken dat sommige mensen niet meer zullen opdagen. Dit kan echter ook een voordeel zijn.

Nog steeds geïnteresseerd ? Lees dan het vervolg.

Vanaf dat je hond een maand of tien is zal je je eetgewoonten moeten aanpassen. In een restaurant zullen mensen je wel aankijken omdat je met de ellebogen gespreid eet, toch is dit een houding die je moet aanleren als je niet wil dat je Ier thuis uit je bord eet. Televisieprogramma’s zullen niet altijd goed te volgen zijn omdat de hond steeds voor de ondertitels loopt. Als je gewoon ergens zit moet je er altijd rekening mee houden dat je ineens een koude natte neus in je oor of nek krijgt.

Koffie drinken is alleen relatief veilig als je je kop na het drinken in het midden van de tafel zet, vasthouden vraagt om brandwonden. Als je gewoon rechtstaat zal je kruis zich ongeveer op hoofdhoogte van de hond bevinden, onprettige aanvaringen kunnen dan ook het gevolg zijn. Vrouwen die graag korte rokjes dragen zullen er vrede mee moeten nemen dat ze een natte neus hoog tussen hun dijen geduwd zullen krijgen. Ierse Wolfshonden worden zelden kwaad, maar ben je sterk en moedig genoeg om hem in de hand te houden als het om een of andere reden toch gebeurt ?
Een kwaaie Ier is een monster, weet je…

Ben je er nog ?

Ben je dan iemand die al het vorige overheeft voor een geweldige kameraad, een compagnon waar je ongelooflijk veel plezier aan zult hebben ?
Vind je het dan niet erg als mensen naar je kijken ?
Wil je een hond waar je eigenlijk overal mee kunt komen als er maar plaats genoeg is en die zich erg rustig gedraagt ?
Wil je een hond die zelfbewust is zonder vervelend te zijn ?
Wil je ook in zijn ongelooflijk vriendelijke blik verdwalen ?
Wil jij een hond die er misschien niet lang zal zijn toch een goed leven bieden ?

Dan ben je misschien wel geschikt…

Eén laatste waarschuwing echter : als je er eenmaal aan begint zal je er waarschijnlijk niet meer vanaf komen.

Eéns een Ier, altijd een Ier.

Velen kunnen zich zelfs niet beperken tot één exemplaar.
En er zijn mij geen afkickcentra bekend…